top of page
Търсене

Криоконсервацията вече е част от стандартните методи в асистираната репродукция

Актуализирано: 14.10.2020 г.

Криоконсервацията на яйцеклетки, сперматозоиди, предимплантационни ембриони (при ин витро процедури), яйчникова или тестикуларна тъкан отдавна е част от стандартните методи в репродуктивната медицина.


В условията на Covid-19 обаче, протоколите на работа (утвърдени и одобрени от медицинската администрация глобално) императивно налагат използването на този метод в условията на критична епидемиологична обстановка.

Под криоконсервиране се разбира съхранението на клетки, след замразяване с течен азот, при температура минус 196ºС. Консервираните клетки могат да бъдат съхранявани по този начин за един много дълъг период от време – на практика неограничено, тъй като всички биохимични и физиологични/метаболитни процеси в тях са спрели. След размразяване клетките са в състояние да възстановят и рестартират нормалните си физиологични процеси.

Този метод се прилага в последните години изключително често и успешно, в случаите, когато се налага замразяване на сперматозоиди от мъже, на които им предстои химио- или лъчетерапия, като един вид застраховка, за момента, в който пациентите решат да имат свои деца. Друг любопитен факт е, че доста от военнослужещите ни, които заминават на мисии в чужбина също се възползват от тази медицинска възможност за съхранение на сперматозоиди, което започва да става и все по-популярно и сред останалите мъже. В последните години, вследствие на съвременния начин на живот и немалкия стрес в ежедневието, промените в околната среда и пр. се наблюдава тенденция на понижаване на качеството на сперматозоидите при средностатистическия мъж, като броят на сперматозоидите с напредване на възрастта значително намалява. Поради тази причина, все повече мъже в репродуктивна възраст и с добра здравна култура, изследват периодически качеството на семенната си течност и в някои случаи избират да замразят известно количество генетичен материал, именно с идеята да се използва евентуално за в бъдеще.

При нас в клиниката тази методика се изполваше допреди няколко години предимно в случаите, когато след проведена ин витро процедура, след като на пациентката са върнати 1 или 2 предимлантационни ембриона, останалите, в случаите когато има такива, биват замразени именно с цел, в по-късен етап, когато двойката реши да има и друго дете, да бъдат размразени (ако са повече) и да се направи т.нар. криотрансфер. Интересно е в подобни случаи, че теоретично, братчета или сестричета, които са на практика близнаци и с еднаква биологична възраст, биха могли да се родят с инервал от няколко години помежду си.

Напоследък разговаряйки и с други колеги, наблюдаваме тенденция за прилагането на тази техника за замразяване на генетичен материал вече именно и по желание на млади мъже, които все още нямат репродуктивни проблеми.

28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page