top of page
Търсене

ПУ и немски биотехнологичен гигант стартираха нова програма за студенти

Мария МОРУНОВА

www.plovdiv-press.bg

  • Програмата осигурява обучение, което същевременно е и докосване до пълноценно работно място

  • Идеята е академичното образование да е максимално оптимизирано и напаснато с нуждите на бизнеса

  • Амбицията е броят на участниците в програмата да се увеличава с всяка година




Немски биотехнологичен гигант стартира съвместна програма с ПУ „Паисий Хилендарски“ за студенти на Биологическия факултет на вуза. Пилотната програма започна на 1 септември и ще продължи 40 дни. В този период възпитаници на университета ще се запознаят с работата на немската компания. Това обясни хоноруваният преподавател към Биологическия факултет д-р Борислав Матеев, по чиято инициатива е реализиран проектът.

„В тазгодишната пилотна програма участват 4 студентки със съответните академични постижения. Момичетата ще преминават през обучение, което същевременно е и докосване до пълноценно работно място. Две от студентките ще се обучават във фармацевтичния отдел, другите две – в отдела за клинични проучвания, в зависимост от техните желания. Момичетата ще се запознаят с естеството на работа в тези структури“, разказа д-р Матеев.

Той обясни, че програмата с немската компания е логично продължение и надгражда стартиралата през 2018 г. инициатива за практически стажове и обучения в реални условия на студентие на Билогическия факултет на ПУ в трите пловдивски клиники по асистирана репродукция.

„По време на практическите стажове, стартираи 2018 г., стана ясно, че студентите извън академичната среда и в работна сфера имат страхове за кариерното си развитие – дали са достатъчно подготвени, дали имат достатъчно практически умения от университета и т.н. Тези страхове са напълно безпочвени, но когато човек няма практически опит, когато не е запознат със същината на работата, която ще работи, тези страхове доминират и не позволяват един млад и кадървен човек да се разгърне. Стана ясно още, че студентите имат нужда от истински стажове в реални фирми“, разказа д-р Матеев, като допълни, че това е причината, подтикнала го да потърси несмаката компания, с която да разработят програмата.

„За щастие тази компания откликна много благоприятно и в рамките на няколко месеца разработихме конкретната програма“, допълни преподавателят.

Всяка от студентките, участващи в програмата тази година, ще е на практика пълноценен служител на фирмата, макар и за ограничен период от време. Всяко от момичетата има зачислен ментор, който да ги въведе в естеството на работа на всеки един отдел, да ги обучи, да го осведоми за работните протоколи и практики на фирмата. „Идеята е ако хипотетично момичетата станат техни служители, да са напълно запоснати с работата във фирмата“, обясни д-р Матеев.

Участниците в програмата получават сертификат, както и атестация от менторите си, от ръководствата на съответния отдел и от висшето ръководство на компанията. След като стажът премине компанията и представители на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще направят анализ на постигнатото, за да може програмата да продължи да се развива стъпка по стъпка, да бъде надграждана – не само като брой участници, но и промени в учебния план и въвеждане на известна дуалност в обучението. „Искаме академичното образование да е максимално оптимизирано и напаснато с нуждите на бизнеса в лицето на подобни компании“, каза също д-р Матеев.

„Надявам се, че младежите ще се представят достатъчно добре и някой от тях да получи официално предложение за работа там“, допълни той.

По отношение на студентите, които взимат участие в програмата, идеята на екипа на д-р Матеев е те да бъдат максимално близо до приключване на образованието си – в края на бакалавърската или магистърската си степен. Тогава им предстои завършване, което означава, че се ориентират какво искат да правят или какво професионално амплоа искат за бъдещето си. Така подобни стажове ще им помогнат в избора.

В тазгодишното пилотно издание на програмата участват 4 студенкти. Идеята на екипа, разработил прогмарама, е броят им да се увеличава с всяка година.

„От май до момента ние успяхме да разработим програмата. От немската компания декларират готовност тя да продължи в дългогодишен план. Надявам се, че и с други компании също ще може да се реализират подобни проекти. Това означава, че имаме амбицията догодина броят на студентите, включени в програмата с конкретната фирма да е двоен. А ако имаме подобни проекти и с други компании, съответно и бройката на участниците ще набъбва“, обясни д-р Матеев.

Очакванията му са не само студентите да придобият професионален опит, който да им е от полза в реализацията им на пазара на труда, но и да се утвърди една добра тенденция, която да подпомогне развитието на Пловдив като студентски град.

14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page